Aktuelno

Prva pomoć u Evropi

Većina vozača voljna je pružiti pomoć ali izuzetno mali broj njih zna kako to učiniti na ispravan način

Ukoliko se zateknu na mjestu saobraćajne nezgode svega 18 posto evropskih vozača znaju na ispravan način pružiti prvu pomoć unesrećenima. Ova činjenica predstavlja ključni podatak dobijen na osnovu istraživanja koje je sprovedeno u okviru Eurotest programa zaštite korisnika (uz učešće 18 FIA klubova u saradnji sa Crvenim križem/krstom iz 17 evropskih zemalja) kojim se vršila provjera vještina i znanja vozača u pružanju prve pomoći. Slijede i ostali rezultati ovog istraživanja koje je neophodno pomenuti:

- Čak 71% vozača obuhvaćenih ispitivanjem nisu bili sigurni koji je ispravan način provjere stanja unesrećenog.
- Preko dvije trećine vozača bi načinilo poziv u slučaju urgentne situacije, ali svega 50 % njih tačno je navelo panevropski broj koji se koristi u takvim sitacijama - 112.
- U praksi, više od 80% vozača nije bilo u stanju praktično izvesti postupak reanimacije.
- Jedna trećina ispitanika izjavila je da nikada nije pohađala kurs prve pomoći, a oko 22% vozača obuhvaćenih ispitivanjem prošli su takvu obuku prije više od 10 godine.

Jacob Bansgaard, generalni direktor FIA Briselskog ureda je povodom objave rezultata ovog testiranja izjavio: “Prve minute nakon što se desi saobraćajna nesreća su od ključne važnosti: a zabrinjavajuća činjenica je da preko 70% vozača putničkih automobile nije sigurno na koji način se treba provjeriti stanje žrtve, a čak i veći procenat njih ne zna primjeniti postupak oživljavanja. Rezultati ovih eurotestova jasno ukazuju na potrebu poboljšanja kvaliteta obuke u pružanju prve pomoći za vozače u cijeloj Evropi. Evropski autoklubovi već sada imaju važnu ulogu u pružanju obuke prve pomoći, te podizanju svijesti o značaju zbrinjavanja žrtava saobraćajnih nezgoda, međutim rezultati istraživanja ukazuju da inicijative ovakvog tipa na evropskom nivou trebaju biti dostupne svim vozačima.”

U zaključku Eurotest istraživanja jasno je iskazano da, iako većina vozača posjeduje osnovna znanja i vještine u pružanju prve pomoći, zapanjujuće veliki procenat njih nisu sigurni na koji način ispravno izvesti mjere reanimacije koje povrijeđenim u saobraćajnim nezgodama u konačnici mogu označiti razliku između života i smrti. Eurotest eksperti su jednistveni u ocjeni da poboljšanje ovakvog stanja leži u uvođenju ponovljenih obuka prve pomoći za vozače sa položenim vozačkim ispitom na kojima bi oni bili u mogućnosti osvježiti i unaprijediti svoja znanja i vještine u pružanju prve pomoći.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti