Savjeti

Priprema automobila za ljetnu sezonu

Obavezno posjedovanje zimske opreme za automobile u BiH je zakonski propisano  od 01. novembra do 01. aprila. Zimska oprema prethodnih mjeseci bila je obavezna za sva putnička i motorna vozila. Sada je potrebno pripremiti vozilo za ljetne uslove vožnje.  Da biste vožnju u ljetnim uslovima učinili što udobnijom i sigurnijom, a ujedno izbjegli skupe kvarove, važno je izvršiti adekvatne pripreme. Korištenje vozila u zimskim uslovima ostavilo je određene tragove na našim vozilima, koje je potrebno pronaći i eliminisati.  Neke nedostatke na našim četverotočkašima možemo sami da otklonimo, ali za neke je ipak najbolje obratiti se stručnim osobama.   

Pregled vozila u provjerenom servisu

Jedna od najosnovnijih kontrola je kontrola nivoa ulja u motoru. Nivo na ručnom mjeraču ulja mora biti između minimum i maksimuma.

Provjera nivoa motornog ulja

Ova kontrola mora se obavljati nakon svakog dužeg putovanja, posebno u ljetnom periodu. Prilikom kontrole nivoa ulja, poželjno je vizuelno pregledati i gumena crijeva. U toku ljetne sezone uvijek bi trebalo imati 1 litar odgovarajućeg motornog ulja.

Sljedeća važna kontrola je kontrola rashladne tekućine. Ukoliko se motor nije dovoljno ohladio, poklopac spremnika ne smije se skidati. Rashladna tekućna može se nadopuniti destilovanom vodom, ali se ne smije dodati više od 3 decilitra.

Odgovarajući nivo rashladne tečnosti motora

Pored provjere motornog ulja i rashladne tečnosti motora, treba provjeriti nivo svih ostalih tečnosti u vozili. Tu se još podrazumijevaju ulje za servo volan, ulje u kočionom sistemu i tečnost za pranje stakala.

Uređaj za mjerenje rashladne tečnosti

Ljetne vrućine testiraju krajnje mogućnosti vašeg akumulatora. Potrebno je provjeriti ispravnost akumulatora, nivo elektrolita i po potrebi doliti destilovanu vodu. Najbolji način za održavanje akumulatora je njegovo čišćenje. Prilikom čišćenja treba voditi računa o tome da je pričvršćen i da su sva povezana mjesta osigurana.

Provjera ispravnosti akumulatora

Vlažni i snježni uslovi sa dosta posipnog materijala (sol i pijesak) ostavljaju tragove na vašim kočnicama. Važno je izvršiti kontrolu kočnica i upravljačkog mehanizma jer su oni vitalni dijelovi aktivne sigurnosti. Provjerite istrošenost kočionih diskova i pločica (pakni i doboša) i funkcionalnost ostalih dijelova kočionog sistema (elastične ovjese amortizeri i opruge).

Kočioni diskovi i pločice

Montaža i balansiranje pneumatika za ljeto je obavezna u pripremi automobila za ljetnu vožnju. Ako već posjedujete ljetne pneumatike prije montiranja izvršite kontrolu starosti pneumatika, dubinu šare gazećeg sloja, kao i pritisak u pneumaticima. Prilikom zamjene pneumatika, potrebno je prekontrolisati i stanje naplataka (felgi). Zimske pneumatike pravilno skladištite kako biste ih sačuvali do naredne zimske sezone.

Zimski pneumatik

Iznenadni ljetni pljuskovi testiraće maksimalne mogućnosti metlica brisača na vašem vozilu. Dotrajale i iskrzane metlice zamijenite novim. Oštećene metlice mogu uzrokovati smanjenje vidljivosti, ali i trajno izgrebati vjetrobransko staklo. Redovno provjeravajte nivo tečnosti za pranje vjetrobrana i po potrebi dopunite spremnik.

Kontrola metlica brisača

Kako biste se adekvatno pripremili za ljetna putovanja, izvršite kontrolu klima uređaja. Provjerite da li postoji potreba za za punjenjem ili dopunjavanjem klima uređaja sa odgovarajućim fluidom i obavezno zamijeniti filter klime.

Provjerite kompletnu svjetlosnu signalizaciju (duga, kratka i dnevna svjetla, pokazivači pravca, zaustavno svjetlo, svjetlo za kretanje unazad, svjetlo za registarsku tablicu, svjetla za maglu). Zamijenite pregorjele sijalice i osigurače novim. Također, provjerite podešenost farova.

Tokom zime, posipni materijal zimskih službi može oštetiti prednji dio vozila, ali i vjetrobransko staklo koje je potrebno sanirati kako se oštećenje ne bi širilo i prouzrokovalo nabavku i zamjenu vjetrobranskog stakla. Sitne, tačkaste nedostatke na limariji vozila možete sanirati i sami koristeći kozmetički pribor.

Oštećenje na prednjem dijelu automobila – posljedica posipnog materijala sa kolovoza

Savjet plus

Iz prtljažnika vašeg automobila, izbacite lance, sprej za odmrzavanje brave, tečnost za odmrzavanje vjetrobranskog stakla i rukavicu i napravite mjesta za putni kofer. Učlanite se ili produžite Vaše članstvo u BIHAMK-u i putujte bezbjedno.

 

BIHAMK – Život je putovanje!

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti